Primary Control

Met primary control verwees Frederick Matthias Alexander naar de relatie tussen hoofd en nek. Deze relatie zag hij als de essentiële coördinerende factor bij het gebruik van ons lichaam. Het zou de basis worden van de Alexandertechniek.

Over primary controle zei Alexander zelf: “A certain relationship is really the best you can say about it in words. It isn’t a simple thing.”: (*)
Omdat dit zo essentieel is voor de gehele organisatie van ons lichaam, doe ik graag een poging om primary control te omschrijven.

Wanneer de spieren van hals en nek ruimte geven aan de halswervels, kan het hoofd vrij balanceren op de atlas, de eerste halswervel. Het hoofd, dat zwaarder is aan de voorkant, kan dan voorwaarts kantelen waardoor de kruin van het hoofd hoger komt te staan. Deze circulaire beweging van het hoofd, voorwaarts en naar boven brengt ons in de rug en geeft meteen een verandering in tonus en spiergedrag met een verlenging in de houding als gevolg.

Vergelijk het met een elastiek die op lengte komt tussen 2 punten; langs de achterkant van de wervelkolom ter hoogte van je oren tot aan je heiligbeen. De rug, op deze manier gedragen, kan verlengen en doet dat voornamelijk door te ontspannen langs de hele lengte. Ademhalen wordt vrijer en de tussenwervelschijven krijgen meer ruimte.
Tijdens deze neerwaartse ontspanning én oprichting (her)vindt de rug zijn oorspronkelijke lengte en profiteren we van de zwaartekracht in de vorm van een evenredige, opwaartse stimulans die doorheen ons zenuwstelsel langs de ruggengraat trekt en ondersteuning geeft aan onze natuurlijke oprichting en coördinatie. Door minder (onbewuste) inspanning te leveren wordt meer evenwicht en aarding ervaren tijdens het bewegen, staan of zitten en geven we nek en schouders meer rust in het dagelijks gebruik van ons lichaam. We krijgen meer bewegingsvrijheid omdat we nek en schouders niet langer verkeerd gebruiken en geen chronisch spanningsveld creëren. De doorstroming van hormonen, bloed en zuurstof van en naar onze hersenen verloopt daardoor vlotter.

De hals die steeds zijn lengte bewaart, de vrije en lichte kanteling van het hoofd, evenwichtig balancerend op een verlengende wervelkolom: dat is Primary Control. Vitaliteit, een nieuwe lichamelijke ruimte, innerlijke rust, aarding en een diepere ademhaling zijn allemaal directe waarneembare gevolgen daarvan.

Dit is de basis van het Alexandertechniek werk. Het laat je toe enorm veel te herontdekken over een ander en meer efficiënt gebruik van je lichaam. Neem contact op met The Conscious Body of een Alexandertechniek leraar in je buurt als je benieuwd bent wat dit voor jou kan betekenen naar zelfzorg, zelfbewustzijn en een verbeterd lichaamsgebruik. Rug- en nekklachten, schouderpijn en andere spanningsgebieden in je lichaam zullen je hiervoor dankbaar zijn.

(*)Thinking Aloud, Walter Carrington pag. 86

Je kan meer hierover lezen met beeldmateriaal op mijn facebookpagina.  Door mij te volgen krijg je wekelijkse korte items te zien die vrijheid in bewegen aanmoedigen.