Aandacht voor de ademhaling

Kort nadat we de moederbuik hebben verlaten, halen we in een reflex zuurstof naar binnen die de longblaasjes vult en onze borstkas doet uitzetten. Ademhalen doen we vanaf dan. Onmisbaar en altijd aanwezig bedient het ons een heel leven. Ademen is leven.

Onze ademhaling is verbonden en resoneert met alle aspecten van ons zijn en past zich aan aan het ritme van elke beweging. Het voorziet ons van brandstof, creƫert een opwaartse dynamiek langs de ruggengraat en is een geleider voor onze emoties. Het middenrif masseert onze organen en het lichaam ontgift op een uitademing. Elke ademhaling ontstaat door een veelzijdige samenwerking in onze fysieke structuur.

Ademen was onze eerste respons en uitwisseling met het leven. Volg je adem en je bent in contact met je lichaam en het heden. Een uitnodiging om regelmatig je aandacht naar de ademhaling te brengen, ook wanneer je met iets bezig bent. Je hebt geen mat, tijd of extra ruimte nodig. Geef jezelf die ruimte, door je bewust te zijn van haar bewegingen en ritme zonder daar verder iets over te vinden of er iets aan te veranderen.

Aandachtsoefening:

Word je gewaar van je ademhaling en kijk of je ze kan laten zijn zoals ze is. Je aandacht is voldoende en opent bewustzijn. In bewustzijn ligt het herstel, de mogelijke verandering en de verdieping. Voel hoe de lucht je neusvleugels raakt of volg de ruimte die ze bezoekt in jou. Welke delen van je lichaam brengt ze in beweging? Ervaar je ook de moeiteloosheid van een inademing die volgt op een uitademing en hoe deze rust en vitaliteit brengt?