De Constructieve Pauze

Een fysieke aandachtsoefening die veel kan betekenen voor draagkracht, rust en herstel.

Stel je nu eens voor dat je ‘lichaam’ intelligent en leergierig is. En dat dit organisme zichzelf goed weet te reguleren. Het hoofd neemt dan de rol van aandachtige medespeler op en het lichaam wordt niet enkel tot actie gedreven, maar krijgt ook ruimte om zichzelf te observeren en gewaar te worden. Er ontstaat een moment waarin het lichaam zich kan reorganiseren. Jij bent tenslotte je lichaam.

Tijdens deze pauze stap je bewust uit het verhaal van allerlei bezigheden en gewoontepatronen. Jij observeert je lichaam en bewoont het met je aandacht. Dat doe je best in horizontale positie. In deze positie is zwaartekracht immers je bondgenoot. Binnen die bewuste pauze, in overgave aan de zwaartekracht, zal je gewaarworden hoe de greep van je spieren op je botstructuur langzaamaan lost. Het weefsel verzacht en opent rondom je fysieke structuur. Het laat je toe om binnenin een nieuwe ruimte te ervaren. Lijf, spieren, weefsel, botten, ademhaling – jij dus, aandachtig en in beeld. Je ademhaling zal vertragen net als je gedachtenwereld. Je centrale as, de wervelkolom, kan zo opnieuw verlengen en ruimte geven aan alle tussenwervelschijven. Dit heeft een directe invloed op gewrichten, ademhaling en de gehele doorstroming van het lichaam.

Deze pauze leidt je weg van bezigheden, gepieker of familiale beslommeringen. Ze brengt je eenvoudigweg tot jou, jij, hier in je lichaam in dit moment.
Ik noem het een constructieve pauze omdat we aandacht en richting toevoegen aan dit proces waarbij lichaam en geest zich met elkaar leren vereenzelvigen.

Hieronder vind je twee maal een Vimeo-link. In de eerste demonstreer ik de beginpositie bij de constructieve pauze. De tweede link brengt jullie direct naar de luister- en aandachtsoefening.

Oefen dit een maand lang en evalueer wat het met je doet: ik ben heel benieuwd naar jullie beschouwingen, inzichten of obstakels hierbij. Stuur me gerust een e-mail met je bevindingen. Heb je vragen, dan bekijk ik hoe mijn antwoord je van dienst kan zijn.

Enjoy the pause