Burn-out, herstel en preventie

Het zenuwstelsel verstuurt ontelbare impulsen van binnen- en buitenwereld naar de hersenen en terug.

Dit uitgestrekte netwerk orkestreert ademhaling, vochtregulatie, het pompen van het hart, de werking van je organen en stuurt je hele bewegingsapparaat aan. Het kleinste bloedvaatje dat samenknijpt, het knipperen van een ooglid of de verplaatsing van je hand in de ruimte wordt via het zenuwstelsel geregisseerd en geregistreerd.

Dagelijks vervullen we honderd en één taken en streven doelen na. We doen dat tillend, trekkend en duwend en verplaatsen ons automatisch van hier naar daar. Ons lichaam is daarbij intern onophoudelijk op zoek naar balans. Tussendoor hangen we op een stoel voor een scherm. Voldaan, opgewonden en blij wisselen we af met kwaadheid, frustratie, onderdrukte vermoeidheid, pijn, ongemak en ongeduld. Al deze fysieke en emotionele golven worden via ons zenuwstelsel aan de hersenen afgeleverd. In een razend tempo tracht deze gigantische computer dat complexe en gevoelige lichaam te coördineren. En computers, dat weten we, kunnen crashen.

Wanneer ons denken en ons voelen blokkeert komen we in grote onrust en angsten terecht. Men kent een enorme fysieke en mentale weerslag. Het lichaam valt gedeeltelijk uit. Vraagt om een pauzetijd. En een reset.

In mijn praktijk help ik mensen die in burn-out zijn terecht gekomen bij deze reset. De lichamelijke gewoonte- en stressreacties krijgen rust tijdens de stille tussenruimte van de pauze. Je lichaam krijgt de kans om opnieuw te aarden en de overbelaste zenuwen te ontladen. In liggende houding laat je de opgebouwde spanningen los en een nieuwe ruimte in je lijf en je bewustzijn opent zich. Deze rust en ruimte wordt de referentie die jij een aantal sessies beleeft en geleidelijk integreert. De aanmaak van cortisol stopt omdat je brein niet langer de informatie doorgeeft dat je lichaam in gevaar is. Je hebt het drukkende stressmechanisme getackeld. In dit bewustzijn heeft je zenuwstelsel terug voeling met je lichaam.

Ik begeleid je door je de pauze aan te leren waarin jij jezelf observeert. Je verhoogt de voeling met je lichaam, je gevoelens en gedachten waarbij het makkelijker wordt om andere keuzes te maken. Deze reset is een integratieproces die je letterlijk terug-in-je-lijf en dus dichter bij jezelf brengt. Door respectvol te luisteren naar je lichaam en haar processen. Weg van enige druk of prestatie. Het herstel zal vlotter, positiever en bewuster verlopen zonder iets te willen versnellen. Vitaliteit zal toenemen én jij leert daar begrensd mee om te gaan.

Durf vooral ook tijdig om hulp te vragen. Je hoeft niet tot het einde te gaan om vervolgens te blokkeren. Waarop wacht je als spanningen al te lang en te hoog oplopen? Preventieve zorg is niet vreemd en juist heel gezond en verstandig. Zo voorkom je een burn-out. Liefdevolle communicatie met je lichaam: dat is echte zelfzorg.

Neem gerust contact met me op als je hierover vragen hebt.
peterdevos@theconsciousbody.be