iedereen

Alexandertechniek is toegankelijk voor iedereen die zijn lichaam beter wil leren begrijpen en zijn bewegingspatronen wil onderzoeken en bijsturen.
Maar het is een leermethode. En dus vraagt het inzet en bereidheid van de persoon om te leren en zichzelf te herontdekken. De leraar gaat op zoek gaat naar manieren om de leerling voldoende te stimuleren en inzicht en ervaring mee te geven.

Een voorbeeld
We hebben een ruggengraat en halswervels die ons hoofd dienen te ondersteunen. Maar we zitten al te vaak met ons hoofd gebogen vergaderingen bij te wonen, mails en internetinfo te verwerken, we hangen boven ons eten en onderhouden de kromming onderweg in de trein of in de wagen. Omdat de spieren van de hals noch de wervels daarvoor gemaakt zijn, vergroten we de kans op spanningen in hals en schouders en slijtage op de halswervels. Rugklachten zijn dan niet ver meer weg, waardoor ook de ademhaling in het gedrang komt. De Alexandertechniek leert je hoe je met een betere uitlijning tussen hoofd, hals en rug je lichaam uiteindelijk meer respecteert en het de ruimte geeft die een goede doorstroming mogelijk maakt. Tijdens de lessen Alexandertechniek leer je aan de hand van ervaring en kennis hoe je je dagtaken en andere activiteiten kan uitvoeren met meer gemak, meer betekenis en zonder opnieuw onnodig spanningen op te bouwen.

Je kunt dus lessen nemen

  • om je lichaam beter te leren begrijpen
  • om spanningen, pijn en ongemakken te verlichten
  • om de lichaamskwaliteit tijdens rust en beweging te verbeteren
  • om een revalidatie te ondersteunen
  • om meer betekenis te geven aan je activiteiten

Ook mensen met een beperking, chronische pijn of chronische ziekte kunnen baat hebben bij het volgen van lessen. Een verbeterde en meer bewuste coördinatie draagt bij tot een meer ontspannen functioneren met meer evenwicht en lichamelijke vrijheid.